La Mesa per a la Diversitat en l’Audiovisual analitza les aportacions de les dones a la diversitat i les bones pràctiques que permeten produccions audiovisuals amb perspectiva de gènere

Foto 1
Carme Figueras (a l'esquerra) i Joan Maria Morros. (Foto 1)

  • La presidenta de la MDA i consellera del CAC Carme Figueras afirma que la Directiva de serveis de comunicació audiovisual obre una nova finestra per lluitar contra el discurs de l’odi
     
  • La Mesa per a la Diversitat en l’Audiovisual lliura els XI Premis, que en la categoria de televisió guanya la sèrie Oh My Goig!, produïda per Camille Zonca per a betevé, i en la de trajectòria, el programa Solidaris, de Catalunya Ràdio

La Mesa per la Diversitat en l’Audiovisual (MDA), entitat impulsada pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), ha organitzat avui, 5 de juliol, la XII Jornada de la MDA, dedicada a analitzar les aportacions de les dones a la diversitat i les bones pràctiques que permeten produccions audiovisuals amb perspectiva de gènere.

La Jornada ha estat presentada per la presidenta de la MDA i consellera del CAC, Carme Figueras, i pel vicedegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros. La sessió ha tingut lloc al Col·legi de Periodistes de Catalunya, a Barcelona.

La presidenta de la MDA ha destacat que l’estereotipació de la població migrada i de les minories és una pràctica habitual tant entre la societat en general com en els mitjans de comunicació.

“Encara estem molt lluny d’aconseguir una representació equilibrada i no estereotipada de la diversitat en els mitjans de comunicació. Segons el darrer informe sobre igualtat i diversitat elaborat pel CAC, amb dades del 2016, en les televisions d’àmbit català, les persones procedents de la immigració obtenen uns registres d’entre el 2,6% i el 4,1% del temps de paraula en els teleinformatius, molt per sota de la seva presència real en la societat, que se situa al voltant del 14%”, ha dit.

Segons Figueras, tot i que s’han fet esforços molt notables, amb molts exemples de bones pràctiques per tal de trencar amb aquesta discriminació, “massa sovint encara es destaca la nacionalitat de les dones que pateixen la violència masclista, massa sovint es parla de conflictes religiosos i culturals per mitjà del vel o el nicab, sense parlar directament amb les dones, i massa sovint s’assimila la diferència amb el conflicte”.

La consellera del CAC ha recordat que el novembre del 2018 es va aprovar la modificació de la Directiva de serveis de comunicació audiovisual, que s’aplicarà a les plataformes d’intercanvi de vídeos, com ara YouTube o Facebook Watch.

“A partir d’ara, doncs, les plataformes d’intercanvi i d’allotjament de vídeos són responsables de reaccionar de manera ràpida quan un contingut de risc sigui denunciat com a perjudicial i les que han de dur a terme la lluita contra els continguts il·lícits”, ha afirmat Figueras, que ha afegit: “Aquests canvis legislatius, als quals s’haurà d’adaptar la legislació de la comunicació audiovisual a Espanya i a Catalunya, obren una nova finestra per lluitar contra el discurs de l’odi”.

Per la seva banda, Morros ha dit que el compromís del Col·legi amb el periodisme solidari va iniciar-se en la dècada dels anys 90 “quan va començar a posar en valor les informacions relatives a persones d’altres orígens culturals”.

El vicedegà ha destacat que el 2 de juliol el Col·legi i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies van signar un conveni de col·laboració per a la transferència de coneixement i per a la difusió del cercador "Noves veus de persones expertes dels orígens diversos de la Catalunya d'avui.

“El cercador té l'objectiu de donar visibilitat al talent de les persones que han arribat d’arreu i dels seus fills i filles en l’àmbit acadèmic, artístic, cultural, polític i professional, especialment en aquells espais on tradicionalment no hi ha hagut presència d’aquesta diversitat. I que aquestes persones es vegin reflectides en les institucions catalanes de tota mena”, ha explicat.

En la Jornada, la periodista Lucía Mbomío ha pronunciat la conferència “Barrionalismos. No es sobre el barrio, sino desde él”.

També s’ha fet una taula rodona amb el títol “Dones negres a l’audiovisual: del reflex a l’autorepresentació”.

En el decurs de la Jornada s’han lliurat els XI Premis per a la Diversitat en l’Audiovisual. Aquests guardons s’atorguen a aquells programes, produccions o iniciatives audiovisuals que reflecteixen millor la diversitat cultural. Els premiats han estat els següents:

Categoria A (televisió): Sèrie Oh My Goig!, produïda per Camille Zonca per a betevé.

Categoria B (ràdio): D’aquí i d’allà, d’El Prat Ràdio (91.6 FM).

Categoria C (producció audiovisual): Hayati (My Life), de Boogaloo Films.

Menció especial: I tu, d’on ets? (Casal Intercultural d’Esparreguera).

Categoria D (webs): “Pareu de parar-me”, de SOS Racisme.

Categoria E (premi trajectòria): Programa Solidaris, de Catalunya Ràdio.


Foto 2
Premiats a la la XII Jornada de la MDA. (Foto 2)